Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че християните ще могат да посещават "Света София" в Истанбул и в бъдеще. В изявление по случай наближаващия свещен за мюсюлманите празник Курбан байрам, Ердоган акцентира на реакциите, които продължават във връзка с превръщането на "Света София" от музей в джамия след около 90 години.

"Вярвам, че няма смисъл да се спори при какви обстоятелства "Света София" е била превърната в музей. В петък ние я превърнахме обратно в джамия, така, както са ни я завещали нашите деди. Зеницата на Истанбул, "Света София", която Завоевателят (султан Мехмед Втори - б.ред.) превърна в джамия през 1453 г., ще продължи да служи за поклонения на нашия народ, на целия мюсюлмански свят.

Както мюсюлманите, така и християнският свят също ще може да посещава "Света София". Вярвам, че всички са доволни от това, че този храм, който преди 567 г. е бил увенчан като джамия, сега, вместо музей, ще се ползва според предназначението си", каза Ердоган.

По думите на турския президент предстои обновяване на интериора и външността на „Света София“.

"Към момента имаме да вършим различни дейности по обновяване на вътрешността на „Света София“ и околностите й. Целта на всички тези дейности е да представим нашата "Света София" в обновен вид на цялото човечество, на първо място на мюсюлманския свят, а също и на християнския свят. Сигурен съм, че ще успеем, както досега сме успявали", каза Ердоган.

Той отправи призив към младежите да посещават джамиите начело със "Света София" и да участват в поклоненията.

Част от словото си Ердоган посвети на свещения мюсюлмански празник Курбан Байрам, който започва в петък и ще продължи четири дни.

За разлика от Рамазан байрам, този път няма да има ограничения за излизане от къщи заради COVID-19.

Рискът на Курбан байрам обаче е традиционното колене на животните, които се принасят в жертва за здраве и берекет, откъдето идва името му.

Самият ритуал на жертвоприношението, раздаването на месото, събирането на роднини и близки съдържат много рискове от пренасяне на заразата, алармират здравните власти.

Ердоган призова към максимално спазване на мерките, въведени от здравните власти срещу коронавируса.

"Маските, социалната дистанции и хигиената остават основните мерки, които трябва да спазваме при изключителна строгост. Моята препоръка е да ограничим максимално традиционните за байрама контакти, както и ритуала на коленето. За да се избегне струпването, нека да не се извършва само в един ден, а да става и на втория и третия ден на Байрама, а също и да има изключително внимание за хигиената ", каза Ердоган.

Властите предупредиха, че ще бъдат засилени мерките заради коронавируса по време на Курбан байрам.