„Надяваме се, че Европейският съюз ще се отърве от стратегическото си късогледство през 2022 г. и ще развива отношенията с Турция по-смело“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в двореца Чанкая по време на среща с посланиците на страните членки на Европейския съюз в Турция, съобщава „Анадолската агенция“.

Държавният глава на югоизточната ни съседка заяви, че за страната му членството в ЕС остава стратегически приоритет, въпреки „несправедливото отношение“ от Брюксел и Турция е решение на много от проблемите и „заплахите“, пред които се изправя Европа.

По думите на Ердоган Турция продължава да полага необходимите усилия и се надява ЕС да действа по-окуражително по отношение на развитието на отношенията с Анкара. 

„Ако не бяха нашите усилия, мигрантската криза щеше да се задълбочи още повече, броят на жертвите щеше да бъде по-голям, тероризмът щеше да стане още по-див, нестабилността щеше да се разпространи в много по-широка област“, каза Ердоган и заяви, че ЕС не е помогнала на Анкара в справянето с бежанската вълна.

Според турския президент някои страни членки използват ЕС, за да си решават проблемите с Турция. С тези свои думи Ердоган очевидно визира проблемите между Атина и Анкара в Източното Средиземноморие.

„За съжаление, ЕС, докато действаше сляпо като говорител на гръцката страна, игнорира правата и законите на кипърските турци, които са неразделна част от областта", заяви турският президент.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!