Епидемията от COVID-19 в Ухан, Китай, може да е започнала много по-рано, отколкото се смяташе досега, сочат сателитни снимки и търсения в интернет, твърди ново проучване на медицинския факултет на „Харвард“.

Учените са проследили чрез сателит заетостта на болничните паркинги около няколко лечебни заведения в града, като са сравнили снимките от есента на 2019 г. със същия период за 2018 г.

Проучването

Изследването е водено от д-р Джон Браунстейн, професор в „Харвард“ и в него са се включили учени от Бостънския университет и Бостънската детска болница.

Техниката за сравняване на сателитни снимки се използва от ЦРУ и учените прилагат същата тактика, като този път гледат какво се случва около големите болници в Ухан.

Снимка: Harvard Medical School

На снимките можете да видите паркинг на една съща болница в града сниман веднъж през октомври 2018 г., още един път през септември и октомври 2019 г. и трети път – през февруари 2020 г.

От анализа излиза, че още през септември и октомври паркингът на болницата е бил препълнен с коли – броят е видимо по-голям от този през 2018 г., както и този през февруари 2020 г., когато епидемията в Китай вече утихваше.

Тези наблюдения се повтарят и за няколко други болници в Ухан.

За да засекат данните, учените от „Харвард“ проверяват и търсенията онлайн в местния еквивалент на „Гугъл“ – „Баиду“.

Снимка: Harvard Medical School

В областта на Ухан търсенията за „кашлица“ и „диария“, и двете - симптоми на COVID-19 – са скочили значително още през есента на 2019 г.

Друга графика показва документираните от болници случаи на „грипно заболяване“ и появата на коронавируса във времето. Според данните малко преди да се появят първите потвърдени случаи на COVID-19 в Ухан е имало скок на грипни заболявания.

Снимка: Harvard Medical School

От „Харвард“ признават, че данните са косвени, но въпреки това добавят още един щрих към теорията, че коронавирусът се е появил в Китай много по-рано от обявеното.

„Нещо се е случвало още през октомври. Очевидно е, че има някакви социални смущения много преди официалният старт на пандемията от новия коронавирус“, коментира д-р Браунстийн.

Смята се, че първият потвърден случай на COVID-19 в Китай е от 17 ноември 2019 г. Ако се окаже, че местната епидемия е започнала още през октомври, или дори по-рано, това отново повдига въпроси защо китайското правителство не е съобщило на световните здравни власти са ситуацията още тогава.