Всичките 194 страни членки на Световната здравна организация, включително САЩ и Китай, приеха резолюция за независима оценка на начина, по който агенцията на ООН е реагирала на пандемията от новия коронавирус, предадоха „Франс прес“ и „Ройтерс“.

Документът беше внесена от ЕС от името на над 100 държави, сред които Австралия, Китай и Япония. В приетия с консенсус текст се предвижда възможно най-скоро да започне „процес на безпристрастна, независима и пълна оценка" на координираните от СЗО международни действия за борба с пандемията с цел „да се подобри световният капацитет за превенция, готовност и реакция на пандемии".

Чрез извършването на оценка на реакцията на СЗО на пандемията ще се даде отговор на обвиненията на американския президент Доналд Тръмп, че се е превърнала в организация, контролирана от Китай.

Тръмп преустанови американското финансиране на организация и заплаши, че САЩ може да я напуснат.
Резолюцията предвижда да има „научни мисии и сътрудничество на място" при подготовката на оценката. 

Китай заяви, че е отворен за независимо разследване, но не и преди края на пандемията. На откриването на двудневната годишна сесия на СЗО този понеделник китайският президент Си Цзинпин увери, че евентуалната китайска ваксина ще може да бъде използвана за благото на целия свят, както предвижда приетата от СЗО резолюция.

Позицията на Си бе споделена от френския президент Еманюел Макрон, според когото "всеки трябва да има достъп" до бъдеща ваксина.

Желанието на САЩ за разследване на появата на коронавируса и обвиненията към Китай за късно оповестяване на опасността от заразата, както и подозренията, че SARS-CoV-2 е лабораторно създаден в Ухан, предизвикаха напрежение между Пекин и Вашингтон.

Исканията за разследване от страна на Австралия влошиха и отношенията между Канбера и Пекин.

Китай заяви, че Съединените щати се опитват да прехвърлят другаде вината за собственото си несправяне с епидемията от новия коронавирус.  Русия също разкритикува Вашингтон за опитите да бъде разрушена Световната здравна организация.

На този фон предложената от ЕС резолюция беше консенсусен вариант за всички страни. Съюзът подкрепя усилията на Световната здравна организация срещу пандемията от COVID-19, заяви днес говорител на Европейската служба за външна дейност, посочвайки, че сега е време за съпричастие, а не за посочване с пръст или за омаловажаване на международното сътрудничество. 

Световната здравна организация остава начело на борбата с пандемията след приемането на резолюцията.