В четвъртък Австралия се събужда с новината, че в банята на елитно частно училище в Сидни е намерено тяло. Ужасът обхваща цялата страна. Малко преди полунощ полицията получава спешно обаждане и изпраща три патрула в училище "Сейнт Андрюс".

Когато органите на реда пристигат, откриват мъртва 21-годишната треньорка по водна топка Лили Джеймс. На главата ѝ са констатирани големи наранявания.

Лили Джеймс Снимки: Личен архив/Facebook

Разследващите смятат, че тя е била убита часове по-рано. Предполагаемото оръжие е чук, коментират местните медии, цитирани от Би Би Си.

Според съобщенията записите от видеонаблюдението показват неин колега - 24-годишният треньор по хокей Пол Тийсен, да влиза в банята след нея. Той е сред хората, които също се свързват с полицията, но след това напуска мястото на престъплението.

Въпреки че полицията не е направила публични коментари за потенциален мотив, местните медии съобщават, че Лили Джеймс наскоро е прекратила връзка с Тийсен, която е продължила само пет седмици.

Предградие в Сидни. Снимка: Ройтерс

Младият мъж изчезва, а полицията влага ресурс да го намери, търси го в предградие над скалите. Там органите на реда откриват предмети, "свързани с убийството". Предполагаемото оръжие е захвърлено в кошче, а в петък сутринта откриват и тялото на Тийсен.

Приятелите и семейството на Лили Джеймс скърбят за нея. Помнят я като мил човек и запалена спортистка. Освен водната топка тя обича и танците, и плуването, а като тийнейджър участва в различни състезания. В университета изучава „Спортен бизнес“, като работи в него и като треньор.

„Лили беше „открадната от нас“, пише семеен приятел с призив за набиране на средства за семейството.

В бележка до родителите ѝ директорката на "Сейнт Андрей" казва, че е дълбоко загрижена от случилото се и всички замесени в него.

„Ужасите на злото не определят и няма да определят нашата общност, това е моето обещание“, казва Джули Макгонигъл.

Случаят се превръща в причина темата за домашното насилие, което се е превърнало в „епидемия“ в страната, отново да се повдигне. Лили Джеймс е 41-вата австралийка тази година, за която се твърди, че е починала в резултат на насилие, основано на пола, посочват от Counting Dead Women.

Само през последните 10 дни три жени в Австралия са убити от мъже, които са познавали, в собствените им домове или на работното им място. Австралия има национален план за прекратяване на насилието срещу жени и деца от 2010 г., но статистиката показва, че нивата на насилие остават упорито високи.

Миналата година е въведен нов 10-годишен план - този път с приложими цели. Той поставя акцент върху ранната намеса, подобряването на реакциите на полицията и правосъдието, създаването на повече жилища за спешни случаи и увеличаването на подкрепата при травми, достъпна за оцелелите жертви.

Според скорошно проучване, докато повече от 90% от австралийците признават, че насилието срещу жени е проблем в страната, малко под половината казват, че това е проблем в собственото им предградие или град. Същото проучване установява, че около четирима от десет австралийци погрешно вярват, че мъжете и жените са еднакво склонни да извършват домашно насилие.