Европейските депутати са склонни да удължат срока за напускане на Великобритания от ЕС, при положение, че то бъде поискано от Лондон и има обоснована и конкретна цел. Информацията беше публикувана на уебстраницата на Европейския парламент.

Снимка: Reuters
Отсрочка с условия

За да получат още една отсрочка на член 50, британските управляващи трябва да гарантират, че ще спазят условия като:

  • Да се избегне брекзит без сделка
  • Да се свикат предсрочни избори или нов референдум
  • Да се оттегли член 50
  • Да се одобри вече съгласуваното Споразумение за напускане

Евродепутатите добавиха, че евентуално удължаване на срока не трябва да засяга работата и функциите на европейските институции.

Снимка: Reuters
Подкрепа за „урегулиран брекзит”

В подписана от европейските представители резолюция се потвърждава позицията на ЕС относно развода на Лондон с Брюксел. Депутатите са на мнение, че Споразумението за напускане е честно, балансирано и гарантира правна сигурност.

Текстовете бяха одобрени по време на заседание с 544 гласа за, 126 против и 38 въздържали се.

Документът също така подчертава, че споразумението взема предвид притесненията на Обединеното кралство и принципите на ЕС, като се предоставя разумно решение.

Снимка: Reuters
Правна сигурност

Страсбург набляга, че Споразумението за напускане:

  • Предпазва правата и решенията на европейските и британски граждани
  • Предоставя финансов механизъм за задълженията на Великобритания
  • Взима под внимание молбата за преходен период

Една от ключовите точки, засегнати в резолюцията е т.нар „бекстоп” – предпазен механизъм, който предотвратява изграждането на граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

В текстовете на европарламента се посочва изрично, че всяко предложение без бекстоп ще бъде отхвърлено. Целта е да се запази настоящата ситуация между двете страни и да се подсигури сътрудничеството между Севера и Юга.

Членовете на ЕП изразяват готовността си за връщане към първоначалното предложение на ЕС за предпазен механизъм, предназначен само за Северна Ирландия. Те също така приветстват разглеждането на „алтернативни възможности“, ако са правно и оперативно надеждни и отговарят на ръководните принципи на ЕС, се допълва още в информацията.

Снимка: Reuters
Великобритания отговаря за брекзит без сделка

Напускане на ЕС без сделка и всички последици, които биха последвали, ще е отговорност само и единствено на Великобритания.

ЕП набляга на това, че липсата на сделка няма да означава освобождаване от финансови задължения, защита на гражданските права и спазването на Споразумението от Разпети петък (Good Friday Agreement) – предварителни мерки, необходими за подкрепата на Брюксел за всякакви бъдещи отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Евродепутатите приветстват и подканват институциите и държавите членки да бъдат подготвени за евентуален „твърд брекзит”.

Пълният доклад може да намерите тук.