Крайнодясната управляваща партия в Италия „Лига” няма да бъде приета в Европейската народна партия (ЕНП), съюзът на традиционните консервативни политически сили в ЕС. Това заяви днес европейският комисар за бюджета Гюнтер Йотингер в интервю за италианския в.„Република”, цитиран от ДПА и БТА.

„В момента това не се обсъжда, а освен това „Лигата” не отговаря на нашите ценности”, заяви Йотингер.

В същото време, в ЕНП членува друга политическа сила, чиято евроскептична и антиимигрантска реторика доста се доближава до тази на „Лига” – „Фидес” на унгарския лидер Виктор Орбан. Асоцииран член пък е македонската ВМРО-ДПМНЕ, по време на чието управление западната ни съседка развали отношенията с много от съседите си заради възприетия „античен” курс в политиката, културата и обществения живот.

Германският еврокомисар не изключи вероятността ЕНП да влезе в съюз с популистки евроскептични партии като „Лига” след изборите за Европейски парламент догодина: „Това е решение на партиите, за което нямам мнение и не мога да направя прогнози”.

ЕНП, която в момента е водеща сила в европарламента, опитва да запази позициите си на фона на индикациите, че популистките партии могат да постигнат силни резултати на евроизборите догодина.