Френският президент Еманюел Макрон пристигна в САЩ за срещата си с държавния глава Доналд Тръмп. Той е първият чуждестранен лидер, когото американският президент ще приеме с всички почести на държавно посещение – след цяла година в Белия дом.

Двамата лидери заедно със съпругите си ще имат частна вечеря в историческата резиденция на Джордж Вашингтон „Маунт Върнън”, последвана от церемония в градината на Белия дом и вечерен прием в неговите салони.

За нас със съпругата ми Брижит е голяма чест да бъдем тук в отговор на поканата на президента Доналд Тръмп и Мелания, каза Еманюел Макрон след като кацна на летището. Ще имаме възможност да разговаряме с президента Тръмп тази вечер в „Маунт Върнън”, утре в Белия дом, а в сряда ще говоря пред Конгреса, каза още Макрон.

Снимка: Reuters
Визитата ще бъде повод да обсъдим от една страна двустранните отношения, икономически, военни, дипломатически, както и научните, и културните, но също така да дискутираме по големите международни въпроси, които касаят нашата колективна сигурност.
Снимка: Reuters
Тази визита е много важна с оглед голямата несигурност и нарастващите заплахи в наши дни, заключи Макрон.
Снимка: Reuters
Очаква се основни теми на разговор между президентите да бъде иранската ядрена програма и митата, наложени от Съединените щати на страни от Европейския съюз.

Франция подкрепи САЩ в инициативата им срещу химическите войски на Сирия, като се смята, че това ще постави Макрон в добра позиция при разговорите с Тръмп.