Българското европредседателство може да е в помощ на Франция за прокарване на смелите и амбиции за обединена Европа. Това обявиха президентите на двете страни, след срещата им в Елисейския дворец. Това беше и началото на тридневното посещение на българския държавен глава във Франция.

Въпреки че през целия ден от Елисейския дворец уверяваха, че Макрон няма да говори пред журналисти след срещата, той излезе и каза, че България е важен партньор. Със сигурност това е жест към българския президент и добро начало на визитата, която ще завърши не съвсем протоколно.

След подобно внимание от страна на домакина Еманюел Макрон, Румен Радев върна жеста и свърза българското председателство на Съвета на ЕС с амбициите на Франция за реформи в обединена Европа. Френският президент никога не ги е криел и сега България се оказва важен партньор.

"Мисля, че българското председателство на Съвета на ЕС е една добра предпоставка за нашето още по-тясно сътрудничество, защото България има амбицията не само да бъде посредник и координатор по време на това председателство, а да постави на масата най-критичните проблеми пред Съюза – проблеми, които изискват ясна визия и смел подход и затова нашето председателство може да бъде от полза на Франция и в помощ на Франция да представи вашите виждания и вашите предложения за бъдещето на Европа и заедно да работим по тях", каза президентът Радев.

Приемането ни в Шенген е важен фактор за повишаване на сигурността в Европа, защото сигурността на всеки европейска гражданин започва от сигурността на външните граници, а България е такава граница, заяви още президентът Румен Радев.

"Отбелязахте много важния приоритет – това е сигурността в миграционната политика. Една от задачите на нашето председателство на Съвета на ЕС да се предприемат ефективни мерки, не само за охрана на нашите външни граници, но и за механизмите, които да се справят с тази мигрантска криза", допълни той.

Снимка: Reuters

Той беше категоричен, че България напълно споделя приоритета на Франция, че сигурността и отбраната са изключително важни за бъдещето на Обединена Европа

"Изключително важно е страни като България да участват пълноценно в интеграционните процеси на европейската отбрана. Затова заедно ще обсъждаме всички тези критерии и механизми, по които ще имаме членство и развитие – и на ПЕСКО и на Европейския фонд за отбрана. Също така споделяме вашите виждания, че тази отбрана изисква силна европейска обединена отбранителна индустрия.

Снимка: Reuters

В това отношение България има голям потенциал – и в областта на производството, и на научните изследвания, и както вече споделихме с вас – и двамата очакваме задълбочаване в нашето двустранно сътрудничество, така че този потенциал да може да се разгърне на картата на Европа. Имаме всички предпоставки да го направим и нашата позиция като държавни глави в този специфичен сектор е много важна. Аз благодаря за вашата готовност в най-кратки срокове да имаме конкретни мерки", заяви Румен Радев. 

Що се отнася до икономическото развитие, държавният глава каза, че България иска да види много по-голямо инвестиционно присъствие на Франция.

"Имаме всички предпоставки, обсъдихме разбира се и областите, в които това може да стане най-добре, а утре сутринта ще имам среща с френския бизнес и допълнително ще обсъдим условията за инвестиране в България.

Снимка: Reuters

Румен Радев благодари за подкрепата на Франция за кохезионната политика.

"Тя не е просто трансфер на средства. Тя е нещо много важно за единството на Европа. Тя би облекчила миграцията, икономическата имиграция в по-богатите държави и би облекчила демографската криза в по-бедните държави. За да има обаче ефективна кохезионна политика, трябва да има и ефективни мерки за борба с корупцията, затова ние в България също работим усилено", каза българският държавен глава.

"И нещо много важно – ние наистина подкрепяме вашите виждания за реформи и за усъвършенстване на европейското образование и общите усилия за изграждане на единна, силна европейска наука. Затова оценяваме вашия подход и във връзка с вашето предложение за създаване на европейски университети.

Благодаря за подкрепата, която получихме за няколко важни направления. Първо това е да основем в България клон на Националното училище за администрация за района на Югоизточна Европа, което ще спомогне за изграждането на нови лидери.

Също така вашата подкрепа за създаване на международен институт за устойчиво развитие с научен център с ускорител за ядрени частици, който ще бъде с участието на останалите балкански държави. Имаме проекти за това с пълната подкрепа на ЦЕРН и с, надяваме се, европейско финансиране.

Снимка: Reuters

За мен интеграцията на Западните Балкани, изисква всеобхватен подход – не само социална политика, не само правосъдна реформа, не само свързаност – транспортна, енергийна и дигитална, но общо развитие на образование и на наука.

Защото, ако искаме да имаме една хармонично развита Европа, не можем да развиваме наука и високи технологии само на Запад, те трябва да се развият и на Изток, и ви благодаря за тази подкрепа.

За мен разговорите днес бяха изключително съдържателни. Най-важното – поставихме ясни срокове и бъдещи действия в основните приоритети на нашето взаимодействие. Благодаря ви и ви очаквам пак в България да отчетем резултатите на даден етап то нашето сътрудничество.

Нестандартният финал – полет с "Рафал" – на посещението на Радев в сряда видимо доставя удоволствие на френския президент.

„Много се радвам, че в сряда във военната база „Сен Визие”, която добре познавам, президентът Радев ще опита от най-доброто френско производство. Така показва на практика разбирателството ни в областта на отбраната. Затова е важен този полет с военния „Рафал”. Това беше мой ангажимент и много се радвам, че се осъществява", каза Еманюел Макрон.

Снимка: Десислава Минчева

Веднага след разговорите в Елисейския дворец, президентът Радев се срещна с директора на Европейската космическа агенция в Париж.

Тази вечер той ще се види и с наши сънародници, които живеят във Франция. Утре сутринта пък ще разговаря с представители на френския бизнес – може би първи ясен знак дали пожеланията от днес ще се изпълнят.