Френският президент Еманюел Макрон подписа три закона, полагащи основите за въвеждане на спорната му данъчна реформа и други части от предизборната му платформа, предаде ДПА.

Новите закони  – за бюджета за 2018 г., за финансирането на здравеопазването и за добива на изкопаеми горива, ще допринесат за преструктуриране на френската икономика, заяви държавният глава на церемонията по подписването в Елисейския дворец, която бе предавана по телевизията.

Законодателните актове, които парламентът прие преди дни, имат за цел да засилят инвестициите и стимулират националната икономика. Критици на новите разпоредби от левицата обаче ги атакуваха като „подарък за богатите”.

Бюджетният закон за 2018 г. съдържа много емблематични и спорни мерки, сред които превръщането на данъка върху богатството в данък само върху притежаваните недвижими имоти.

Корпоративният данък ще бъде намален през идните години, а капиталовите печалби ще бъдат облагани с единна ставка вместо с данъчни ставки, които се повишават съобразно нивото на капиталовите доходи.

С бюджета за 2018 г. Франция се очаква да продължи да спазва изискванията на ЕС за бюджетния дефицит, както направи и през текущата година – за първи път от дълго време.

Макрон въвежда реформи с бърз темп от идването си на власт през май, припомня ДПА.

Президентът подписа и закон, който в дългосрочен план ще сложи край на добива на изкопаеми горива, помагайки на Франция да постигне целите, зададени от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени.

Според новите правила няма да се издават нови разрешителни за проучвания за находища на петрол, газ и въглища във Франция и отвъдморските ѝ територии, а вече издадените ще бъдат подновени само до 2040 г.