Центристкият кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон атакува лидера на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен, като заяви, че тя предава идеалите на Франция, съобщи Ройтерс.

И двамата снощи имаха предизборни митинги в Лион.

Според Макрон Льо Пен ще предаде френския девиз „свобода, равенство, братство“.

„Те предават свободата, като свиват нашите хоризонти, предават равенството, като заявяват, че някои са по-равни от други, предават братството, понеже мразят лицата, които не приличат на техните“, каза той.

На митинга на Националния фронт на другия край на града оратори отвърнаха на нападките, като нарекоха 39-годишния бивш инвестиционен банкер и министър на икономиката „кандидат на интернационалния капитализъм“, отбелязва Ройтерс.

Макрон, който още не е публикувал своята програма, заяви, че иска да повиши разходите за отбрана до 2% от БВП вместо сегашните 1,8%. Той отправи и покана към американските изследователи, учени и компании, недоволни от политиката на администрацията на Доналд Тръмп в сферата на климатичните промени, възобновяемата енергия и здравеопазването, да се преместят във Франция.

Проучванията на общественото мнение сочат, че Макрон с лекота би победил Льо Пен на втори тур, но доверието в прогнозите на социолозите е разклатено, след като не успяха да предвидят изборната победа на Тръмп в САЩ и британския вот за излизане от ЕС, отбелязва агенцията.

Същевременно друг кандидат-президент – Франсоа Фийон, е подложен на нарастващ натиск от собствения си консервативен лагер да се оттегли от надпреварата, предаде Ройтерс.

Вчера влиятелен сенатор от партията „Републиканците“ предупреди, че тя може да се разцепи, ако кандидатът откаже да се оттегли.

62-годишният Фийон е в центъра на разрастващ се скандал, след като в. „Канар аншене“ разкри, че е плащал на съпругата си хиляди евро обществени пари за фиктивна работа. В резултат някогашният фаворит вече е на трета позиция след Льо Пен и Макрон според най-новите проучвания на намеренията на избирателите за първия тур на изборите на 23 април.

Фийон обаче се закани да продължи борбата. Вчера неговата кампания разпространи 3 милиона листовки с призив „Стига толкова“ и „Спрете лова на вещици“, които описват скандала като конспирация на левицата.