Френският президент Еманюел Макрон, който е с положителен тест за коронавирус, заяви, че се чувства добре, предадоха Франс прес и Ройтерс.

В триминутното видео, записано с неговия смартфон, Макрон каза, че има същите симптоми като предишния ден - "умора, главоболие, суха кашлица" и обеща всеки ден да дава отчет за развитието на болестта си. "Няма причина нещата да се развият зле", заяви той и добави, че ще продължава да работи, макар и по-бавно.

"Работя малко по-бавно заради вируса, но ще продължа да се фокусирам върху приоритетните въпроси, като борбата ни срещу епидемията, или например Брекзита", подчерта той.

"Той се чувства добре", заяви министърът на образованието пред телевизия Бе Еф Ем в отговор на въпрос за състоянието на президента. Президентството не е правило изявления от началото на деня. По-рано беше съобщено, че Макрон има висока температура, но продължава да работи.

Правителственият говорител Габриел Атал, който обеща "прозрачност", съобщи за "кашлица и силна умора".

Макрон се настани вчера в резиденцията си Лантерн във Версай, близо до Париж. Съпругата му Брижит, чийто тест е негативен, остана в Елисейския дворец. Премиерът Жан Кастекс, който е имал контакти с президента Макрон, както и председателят на Националното събрание Ришар Феран също са в изолация.

Макрон призна, че може да се е заразил, защото за момент е проявил "небрежност" или просто е имал късмет. През последните дни френският президент имаше много срещи с правителствени ръководители от ЕС.

Според статистиката малко е вероятно Макрон да прекара тежко COVID-19. Той е относително млад (на 42 г.), не пуши, няма наднормено тегли и има достъп до най-добрите медицински грижи. отбелязва Ройтерс.