Вечерният час остава в сила за Нова година във Франция. Окончателно страната се отказа от смекчаването на противоепидемичните мерки за празниците. Според властите причината е недостатъчният спад в броя на заразените.

В края на ноември президентът Еманюел Макрон обяви план за разхлабване, чийто втори етап започва от 15 декември.

Снимка: EPA

Въпреки че оттогава ще отпаднат декларациите за излизане от дома, остава вечерният час. Той ще започва в 20 ч., а не в 21 ч. вечерта и няма да важи единствено на Бъдни вечер.

Пътуването между регионите ще бъде разрешено, но ще останат затворени кина, музеи и театри. Това предизвика гнева на културния сектор, който се готвеше за традиционно силния период около коледните празници.

А в Албания вътрешният министър подаде оставка, след като мъж беше убит от полицай заради неспазване на вечерния час. 

Въпреки оставката на Сандер Лешай, снощи улиците на Тирана станаха арена на сблъсъци за втора поредна вечер. Запалени кофи от протестиращите срещу сълзотворен газ и водни оръдия от силите на реда. Недоволството пламна след смъртта на 25-годишен мъж, спрян от патрул преди края на вечерния час. Стрелялият полицай е арестуван и срещу него започна разследване за прекомерна употреба на сила.

В същото време, заради новия ръст на заразените, Чехия затегна отново мерките, само седмица след като ги разхлаби. Забранява се приготвянето и продажбата на храна, топли и алкохолни напитки на фермерските и коледните базари.