Ден преди да пристигне на работно посещение в София германският канцлер Ангела Меркел се срещна в Париж с френския президент Еманюел Макрон. Брекзит, миграция, отбрана, еврозона бяха водещи теми на разговорите им.

За да може Европа да върви напред, е необходимо стабилно правителство в Германия. Това заяви канцлерът Меркел, а президентът Макрон ентусиазирано я подкрепи.

Това беше деликатен и важен жест в подкрепа, 2 дни преди немските социалдемократи да гласуват дали ще участват в управляваща коалиция. Нищо обаче не може да попречи на общите амбиции за по-модерна, социална и независима Европа, заявиха двамата лидери

Заявката на президента Макрон за лидерска позиция в Европа вече е добре позната на всички в Съюза, а последните 24 часа са поредното доказателство за амбициите му.

На срещата му вчера с британския премиер Тереза Мей беше предвидено да не се засяга темата за брекзит. Макрон обаче намери начин да каже: „Искате достъп до общия европейски пазар? Заповядайте! Но трябва да плащате в евробюджета и да спазвате общото законодателство”.

Темата за миграцията продължава да поставя под въпрос европейското единство.

Неотдавна Макрон постигна успех с проекта си за начало на обща европейска отбрана, но сега има силна нужда от подкрепата на Меркел, за да го развие. Хармонизиране на икономиките в еврозоната също е водеща тема за френско-германската двойка.

„За мен приоритетът е да знаем къде отиваме. През последните месеци консолидирахме позицията си за една Европа, която закриля своите граждани, и предприехме общи действия за изграждането на една Европа, която да реагира по-организирано по отношение на миграцията и която е по-независима по отношение на отбраната, по отношение на дигиталните технологии, опазването на околната среда, на развитието на икономиката и инвестициите”, каза френският президент Еманюел Макрон.

„Споделям възгледите на президента Макрон за една Европа, която вдъхва доверие и която дава доверие и сигурност на своите граждани. Нямаме никакви различия по общите ни амбиции – за обща външна политика, за общи стратегически позиции, за подпомагане развитието на другите страни и за обща отбранителна политика”, заяви канцлерът Ангела Меркел.

Нищо случайно няма в дипломатическите совалки между Лондон и Париж за последното денонощие, а те придават значимост на София, където утре по покана на премиера Бойко Борисов пристига канцлерът Меркел.