Италианката Ема Морано днес празнува 117-ия си рожден ден. Тя е най-възрастният човек в света, а животът ѝ обхваща периоди от три века.  

Родена е в края на XIX в. – на 29 ноември 1899 г. в провинция Пиемонт. Тогава крал Умберто все още управлява Италия, автомобилната марка „Фиат” току-що е създадена, а футболният клуб „Милан” ще бъде основан след две седмици, пише Би Би Си.

Морано няма тайна рецепта за дълголетие. Яде бисквити и задължително по две сурови яйца, след като малко след Първата световна война е разбрала, че има анемия. Нейният лекар, който следи здравето ѝ от 27години, казва, че Ема винаги яде малко плодове и зеленчуци, малко пиле, и отново – яйца.

Като се изключи анемията, казва Карло Бава, Ема Морано е „вечна”.

Върху етажерка в стаята ѝ гордо стои сертификат от „Книгата на рекордите „Гинес”, който отбелязва, тя е най-възрастният човек на света. До миналата година Ема беше втора по дълголетие – след американката Сузана Джоунс, родена четири месеца преди нея. Джоунс обаче почина през май.

Ема Морано е била най-голяма от осем деца и е надживяла всичките. Момчето, което обичала, било убито на фронта в Първата световна война.

След това тя срещнала мъж, който я  принудил със заплахи да се ожени да него. Тогава била на 26. Малко след смъртта на единственото им дете тя се разделила с мъжа си. Годината била 1938 г.

Ема Морано
Снимка: EPA

Никога повече не се омъжила, защото не искала да ѝ се нарежда как да живее.

По-късно Морано се е издържала предимно с  работа в местна фабрика за чували.

Тя живее във Вербания, град в Северна Италия, край Лаго Маджоре. Обитава двустаен апартамент, от който не е излизала цели 20 години.

Наглежда я нейна племенница, идват и много необачайни гости. За нея се грижи и личният ѝ лекар. „Когато Ема почине, хората ще ме държат отговорен”, казва той.