Във Великобритания започват зрелищни тържества за 60-та годишнина от коронацията на Кралица Елизабет II. Празненствата ще продължат четири дни.

Програмата предвижда рок концерт пред Бъкингамския дворец, тържествена флотилия по река Темза и грандиозен военен парад по улиците на Лондон.

От месеци Великобритания се готви за юбилейните тържества на един от най-дълго управлявалите монарси в своята история. Днес още от ранни зори стотици кораби, яхти и лодки започнаха да прииждат по река Темза за грандиозната кралска флотилия утре. Около хиляда плавателни съда ще съпровождат кралската яхта в пищна церемония.

Официалните тържества ще започнат днес с конни състезания в градчето Епсъм. Елизабет II е известна с любовта си към конете и ще открие лично днешното дерби.

Кралската конна артилерия и конната гвардия ще отбележат диамантения юбилей с парад и 41 топовни салюта в центъра на Лондон.

В понеделник в парка на Бъкингамския дворец ще има пикник с 10 хил. гости, избрани чрез жребий. Обядът ще приключи с голям концерт с участието на световни звезди, където ще прозвучи песента Sing, написана специално за юбилея.

Специалисти по маркетинг прогнозират, че поданиците на Нейно величество ще похарчат по време на юбилейните празненства колосалните 820 милиона лири стерлинги. Това е два пъти повече от сумата, изразходвана от британците по повод сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън.