Британската кралица Елизабет Втора e с COVID-19. Новната беше съобщена от Бъкингамския дворец.

Новината идва на фона на все по-нарастващите притеснения за здравословното състояние на кралицата, която през април ще навърши 96 години.

Съобщението за положителния тест идва седмици след като най-дълго управляващият монарх в Обединеното кралство достигна своя платинен юбилей от 70 години на трона на 6 февруари. 73-годишният принц Чарлз даде положителна проба на 10 февруари - той се срещна с кралицата на 8 февруари.

Симптомите на COVID обикновено се появяват от два до 14 дни след излагане на вируса. Така, че новината за положителния тест по-скоро беше очаквана, след като стана ясно, че и редица служители в кралската резиденция са с коронавирус.

Кралицата сложи първата си ваксина преди една година, през януари 2021, и се предполага, че е част от 81% от британците, които имат и бустерна доза.

Предполага се, че при нужда кралицата ще бъде лекувана с наличните антивирусни лекарства, които трябва да се приемат в рамките на три до пет дни след заразяване с COVID. Двата препарата одобрени за употреба в Обединеното кралство, според  медицински проучвания, показват че значително намаляват риска от хоспитализация или фатален изход от заболяването.

В сряда  кралицата присъства на последния си официален ангажимент откакто влезе в контакт с принц Чарлз. "О, аз съм тук", каза кралицата, подкрепяйки се на бастун, когато двама военни влизат на аудиенция в залата, както се чува на видеозапис от срещата.

На въпрос как се чувства, кралицата отговаря: "Добре, както виждате, не мога да се движа". И тя посочва към краката си, преди да се ръкува с униформените. От Бъкингамския дворец отказаха коментар, но  анализаторите внимателно следят съобщенията за здравния статус на кралицата. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!