Американският президент Доналд Тръмп разклати лодката с решението да признае Ерусалим за столица на Израел. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор (АТА) и бивш посланик на България в САЩ.

„Ерусалим е на света, той е на всички ни – той е и християнски, и мюсюлмански, и еврейски. Може би затова емоциите са толкова силни, всички имаме някакво чувство, че част от него е наша и нещо ни е взето. Това далеч не облекчава реакциите”, каза Поптодорова.

„Свикнахме да живеем в рутина по отношение на Близкия изток. Винаги справката е една и съща от дълго време насам – блокаж на преговорите за мир, необходимост от решение за две държави, да се полагат усилия за деблокиране на преговорите”, подчерта тя.

Според нея е по-важно да се търси решение, отколкото да се поддържа инерция и самоцелно статукво.

Поптодорова предупреди, че ще се премине през напрегнат и обострен период, но това ще е своеобразен стимул. „Трябва да сме готови за негативни последици”, отбеляза обаче тя.

„До Коледа няма да има никакво американско посолство в Ерусалим. Ако искат да го направят бързо, те могат да сложат табела „посолство” на сградата на консулството им, но това няма да стане. Този лесен вариант няма да бъде избран”, прогнозира Елена Поптодорова.

Според нея около предстоящите коледни празници ще има максимално изливане на негативна енергия и сблъсъци и конфликтът ще премине на религиозна основа.

В разговора тя посочи, че не се връща в „драматични измерения” към скандала в Полша, в който беше замесена.

„За всяко нещо, което се случва, си има причини”, убедена е тя. Тя определи случая като „злоупотреба с нелепа случайност”.