Възстановиха електрозахранването в Черна гора и другите засегнати страни.

Това съобщи директорът на Националния електроразпределителен център Ранко Реджич на официална пресконференция на Черногорската електропреносна система (CGES).

"Нямаме информация какво точно се е случило. Причините ще бъдат установени от Европейската асоциация на операторите на преносни системи. Те ще разполагат с подробна и точна информация след приключване на разследването", заяви още Реджич.

По думите му такова смущение не се е случвало през последните 30 години, а човешкият фактор не е причината, предаде порталът "Виести".

Както по-рано днес съобщихме, екстремно високите температури предизвикаха срив в електропреносните мрежи на Западните Балкани.

Заради високото потребление на ток за климатиците през целия следобед без електричество oстанаха Черна гора и големи части от Гърция, Албания и Хърватия.

Първоначално цяла Черна гора остана без електричество. Последователно без ток останаха Албания и големи части на Босна и Херцеговина. Сривът предизвика хаос по курортите и летищата на Адриатическото крайбрежие на Хърватия.

"Слободна Далмация" пише, че Сплит, Шибеник, Омиш, Макарска, Дубровник, Задар и множество хърватски острови са останали без ток.

Албанският "Газета Шчиптаре" съобщава, че много градове в страната са останали без електричество, включително Тирана, Дуръс, Шкодра, Саранда.

От електрическата компания  Електропривреда БиХ съобщиха, че причината за прекъсването на електрозахранването е прекъсване на далекопроводи в региона и пренасяне на смущения към системата на БиХ, съобщи порталът Кликс.