Прокуратурата поиска 5-годишна условна присъда за бившия електротехник на Пикасо Пиер льо Генек и за съпругата му Даниел, заподозрени в укриване на 271 негови откраднати произведения, съобщи Франс прес.

Пиер льо Генек, който е на 75 години, твърди, че последната муза на Пикасо Жаклин му е дала неофициално кутия с творби на художника, като просто му казала: "Това е за Вас".

Тогава електротехникът работел във вилата на Пикасо край Кан и той често го канел на кафе. Льо Генек пазил кутията четири десетилетия в гаража си, като твърди, че не е осъзнавал колко скъп е подаръкът. За творбите се разбрало, когато ги дал за доказване на авторството им през 2010 г.

Свидетели по делото категорично изключиха тази хипотеза. Художникът Доминик Саси е на мнение, че да се дарят на електротехник 180 творби и бележник с 91 рисунки от Пикасо е немислимо. Декораторът Доминик Саси, който работи в ателие за керамика във Валори на Лазурния бряг и се е познавал с Пикасо, увери, че прочутият художник нямал навика да дарява свои творби.

"Пикасо съхраняваше дори изваяните от него керамични изделия с дефекти", отбеляза Саси.

Сред творбите има колажи от периода на кубизма, акварел от синия период, рисунки с гваш, литографии и портрети на първата съпруга на художника - Олга. Оценени са общо на 100 милиона евро.

Наследниците на починалия през 1973 г. художник оспорват твърденията на Льо Генек, защото изключват възможността баща им да е подарил толкова много свои творби. Те заведоха дело срещу Льо Генек и съпругата му през 2011 г. за укриване на откраднати произведения.