Горещите вълни, които унищожават посеви, изгарят гори и убиват хора, ще започнат да се появяват все по-често и ще бъдат с много по-голяма сила в следващите 30 години, независимо от това дали човечеството ще намали емисиите парникови газове, сочи ново проучване, цитирано от Ен Би Си Нюз.

Това са вълните, които покосиха много региони в САЩ през 2012 година, и опустошиха земеделски райони в Русия през 2010 година. Тези явления с високи температури се наричат „три сигма”, което означава, че са три пъти по-горещи от нормалния климат за конкретен регион седмици наред.

От 1950 година насам честотата на тези природни явления се е увеличила значително и в момента те се проявяват в 5% от глобалната земна плoщ, твърдят учените.

Екипът, провел изследването, използвал 29 климатични модела, които са се проявiли в различни исторически периоди, върху които е изградил възможност да направят прогноза в бъдещето.

Според заключенията до 2040 година температурите ще се повишават и тези явления вече ще покриват около 20% от глобалната земна площ. Ако нивата на въглероден диоксид продължат да се увеличават, изследователите смятат, че екстремната жега може да покрие 85% до 2100 година.