Десетки хора са загинали или са били ранени при взрив в бежански лагер в района на Рафах, съобщи управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа.

Кадри свидетелстват за силен пожар в лагера Тал ал-Султан, който попада в хуманитарна зона, извън бойните действия в Рафа.

Според здравното министерство много от жертвите са жени и деца.

„Изведнъж чухме звука на ракета. Изтичахме и улицата беше непрогледна от дим. Нищо не се виждаше“, казва Фади, свидетел на експлозията.

Хамас обвини Израел, че е извършил въздушен удар по центъра за разселени хора. Израелските отбранителни сили от своя страна казват, че са нанесли прецизен удар по комплекс на терористичната организация в района и са ликвидирали двама високопоставени членове. Посочват, че ще проверят информацията за пожар и цивилни жертви.

В същото време, първият дипломат на ЕС отново призова да се зачита Международният наказателен съд, който нареди операцията в Рафа да бъде прекратена.

Снимка: bTV

„Израел продължава военните действия. Хамас изстрелва ракети срещу Израел. И двете страни не зачитат решението на Съда“, казва Жозел Борел, върховен представител на ЕС за външните работи.

Той добави още, че ще работи за започването на специална мисия на Европейския съюз за подпомагане на работата на граничния пункт Рафа, който е критично важен за хуманитарната помощ по суша.