Говорител на въоръженото крило на групировката „Хамас“ заяви, че нейни бойци са пленили израелски войници по време на сражения снощи в Джабалия в северната част на Газа, въпреки че израелските въоръжени сили отрекоха тази информация, предаде Ройтерс.

От „Хамас“ не уточниха колко войници са били отвлечени и не предостави доказателства за твърдението си.

„Нашите бойци примамиха ционистките сили в засада във вътрешността на тунел. Бойците се оттеглиха, след като оставиха всички членове на подразделението мъртви, ранени и пленени", заяви говорителят на Бригадите „Ал Касам“ Абу Убайда в предварително записано обръщение, излъчено по телевизия „Ал Джазира“ рано тази сутрин.

Израелските въоръжени сили отрекоха твърдението на „Хамас“.

„ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) уточняват, че няма инцидент, при който да е бил отвлечен войник“, се казва в изявление на военните.

Снимка: Reuters

„Хамас“ публикува видеоклип, на кадри от който се вижда окървавен човек, влачен по земята в тунел, както и снимки на военна униформа и винтовка. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди чрез независими източници самоличността на лицето, показано във видеото, нито неговото състояние.

Запознат с въпроса официален представител заяви, че е било взето решение за възобновяване на преговорите следващата седмица, след като ръководителят на израелската разузнавателна агенция „Мосад“ се срещнал с ръководителя на ЦРУ и с министър-председателя на Катар.

По-късно официален представител на "Хамас" опроверга съобщенията на израелските медии, че преговорите ще бъдат възобновени в Кайро във вторник и заяви, че „няма дата“.