Най-малко 13 души бяха ранени на пешеходна улица в Лион при взрив на пакет, в който е бил заложен експлозив. Сред ранените има и 8-годишно дете.

Според полицейски източник пакетът бомба е съдържал "винтове и болтове" и е бил заложен пред хлебопекарна на ъгъла на две улици в центъра на града.

Засега няма данни за пострадали българи, съобщиха от МВнР.

Снимка: btvnovinite.bg

В 17.30 ч. на пешеходна улица „Виктор Юго” пристига велосипедист с прикрито лице, който оставя пред хлебарницата пакета с експлозиви. Полицията обяви, че издирва мъж на 33 – 35  години. 

Районът беше евакуиран и отцепен от силите на реда. Според очевидци, първо се е чула една по-силна експлозия, последвана от друга, по-слаба.

Предполага се, че взривното устройство е било поставено от велосипедист, който в момента се издирва. Той е бил заснет от охранителни камери. Подробностите се изясняват, като разследването е поето от специалисти по борба с тероризма.

Вътрешният министър призова всички префектури да бъдат по-внимателни, защото експлозията става по-малко от 48 часа преди изборите за европарламент.

Снимка: btvnovinite.bg

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, излъчвано пряко в канал на "Ютюб", че става дума за "нападение". Той каза, че мисли за ранените и за техните семейства.

Според българка, която живее в Лион, мястото е централно и е имало много хора в петъчния топъл следобед. Рени Пиринчева поясни, че около района на инцидента движението не е спирано.

Снимка: btvnovinite.bg

Две от станциите на метрото в Лион - Виктор Юго и Белекур - са затворени и районът е блокиран според информация от местната полиция, цитирана от Би Би Си. 

"Убеден съм, че целта на взривното устройство е да причини щети и наранявания", заяви кметът на втори район на Лион - Денис Броликюе. Свидетели са му казали, че извършителят е бил заснет на охранителна камера, споделя Броликюе.