Експертите прогнозират ваксина за коронавируса да има до следващата зима. А заради заразата с всеки изминал ден ограниченията стават все по-сериозни, разказва наш сънародник в Китай.

Галин Георгиев живее на около 700 километра от центъра на заразата в Китай. Мерките за сигурност се затягат с всеки изминал ден.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сега в момента вече и главният булевард е затворен и самите квартали са изолирани и има забрана на живущите да излизат от домовете си. На мен лично ми обясниха, че ако изляза ще бъда записан и видян на камерата и следват санкции“, разказва българинът.

Заради блокадите е разделен от семейството си и се страхува да напусне Китай. Жена му и двете му деца остават блокирани в друг квартал вече десети ден.

„А аз съм с две малки деца. И това ме притеснява. Да не се заразим по пътя“, казва Галин.

Д-р Петър Марков, който е част от Европейския център за контрол на инфекциозните болести, вярва, че ваксина ще има, но не сега.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трудно е да се прогнозира кога тази ваксина ще бъде готова за използване. Много груба оценка би било около есента или началото на следващата зима“, смята лекарят.

Снимка: btvnovinite.bg

А предизвикателствата са много и остават дори и след тестовете. Едно от тях е да се произведат милиони дози само за няколко дни.

На този етап смъртността е около 2 процента, казва д-р Марков. Очакванията му са, че ще спадне - след като опознаем вируса по-добре.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 485 28 14 30
Света 1090919 75854 58506 228005
Заразени* Нови Починали
България 485 28 14
Света 1090919 75854 58506
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer