Хонгконг съобщи за първи смъртен случай от новия коронавирус. След дроновете, Китай включи в борбата със заразата и роботи. 

В Япония пък поставиха пътниците на круизен кораб под карантина заради заразен пътник. 3700 души са блокирани на плавателния съд в залива на Йокохама. Здравните власти тестват всеки един от тях след като бе установено, че на кораба е пътувал заразен 80-годишен пътник.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не искам да се прибирам в кабината. Жената ми също. Не сме спали много последната нощ, останахме будни, за да изчакаме медицинските екипи, които да ни направят тестове. Ние сме в средата на залива. Никой не може да се качва или слиза“, разказва Дейвид Ейбъл, пътник на круизния кораб, който допълва, че са заобиколени отвсякъде от кораби на бреговата охрана.

Снимка: btvnovinite.bg

В Китай с повече от 3 хиляди се увеличиха заразените само за 24 часа. Властите в някои провинции заплашиха със смъртно наказание, ако болни крият информация за състоянието си и така умишлено заразяват околните. В борбата с вируса някои болници включиха и роботи.

Снимка: btvnovinite.bg

„В тази високо заразна среда, роботите ни помагат, като дават лекарства, храна, завивки и дрехи на пациентите. Те също събират отпадъците и други вещи за дезинфекция. Така те намаляват риска медицинските екипи да се заразят“, обяснява д-р Чен Рен от отделение по заразни болести в болница в Гуандунг.

От  СЗО все още са предпазливи с термина "пандемия".

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента не сме в пандемия. Намираме се във фаза, където има епидемии в няколко огнища, в които се опитваме да овладеем заразяването“, казва Силви Бриян, директор на "Глобални инфекции".

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 611 18 24 48
Света 1 529 640 11 680 89 418 337 210
Заразени* Нови Починали
България 611 18 24
Света 1 529 640 11 680 89 418
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer