Група съветници към Еврокомисията, оглавявана от управителя на Финландската централна банка Ерки Лииканен, предлага коренна промяна в начина на работа на банките. Идеята е трезорите да отделят търговската си дейност от бизнеса с депозитите в отделни дружества.


Става дума за операциите с валути, ценни книжа и стоки, които имат спекулативен характер. Само така ще може да бъде предотвратено повторение на кризата, в която Европа се намира в момента.

„Мярката ще гарантира, че търговската дейност се извършва отделно от депозитите. В резултат депозитите и другите банкови гаранции няма да се превръщат в гарант на риска от търговските дейности”, обясни Лииканен.

В Португалия реформират стар закон за наемите, който води до абсурди. В Гърция реформите не спират, както не спират и стачките. В момента тече поредният кръг от преговори с тройката кредитори, която настоява за нови съкращения.

Малко успокоение носи фактът, че мистериозният списък с гръцки милионери, които си крият парите в Швейцария най-сетне стигна до прокуратурата. Документът пътува от финансовото министерство до другия край на Атина около 2 години.