Представители на университетските среди в Белгия настояват за промяна на COVID мерките заради зачестили случаи на пострадали или починали младежи след сблъсък с полицията заради неспазване на ограниченията.

Според учените страната трябва да премине към по-целенасочени мерки, като вложи средства не за обезщетения заради спрените дейности, а в оборудване за предотвратяване на разпространението на заразата.

Последният трагичен случай е от миналия уикенд, когато момче загина при опит да избегне полицейската проверка на шумно парти. При пристигането на полицаите младежът опитал да избяга по покрива и паднал, информира БТА.

Неотдавна друг младеж загина при опит за задържане, защото снимал проверка за изпълнение на мерките. 

В началото на месеца полицията нахлу с водни оръдия и жандармерия в парк в Брюксел, за да разпръсне купон, организиран в социалните мрежи на шега за първи април.

Задържаните и ранените бяха десетки, а кадри от мястото на събитието показаха как кон от полицейската кавалерия прегазва момиче, което е стояло с гръб и дори не вижда задаващата се опасност.

Според правителството на мерките не се подчиняват младежи от средната класа, които за недоволни от факта, че могат да посетят салон за красота, за да си направят ноктите. Кадър от събитието, предизвикало този задочен спор, бе заснет в щурмувания от полицията парк и показваше плакат, на който млади хора бяха написали "Не ни дават да живеем, за да не умрем".

Експертите на свой ред не смятат, болестта скоро ще изчензе заради новите щамове на коронавируса, слабата дисциплина и невъзможността за пълен контрол. Те дори изразяват съмнение, че ваксините ще дадат решение на всички проблеми.

Специалистите съветват закритите обществени места да бъдат снабдени с датчици за следене на равнището на въглеродния двуокис, да се поставят филтри за пречистване на въздуха и да се осигури достатъчно проветрение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!