Експлозията, която уби най-малко 78 души и рани хиляди в Бейрут, определено не е ядрена, категорични са експерти.

Минути след като онлайн се появиха видеоклипове на момента на взрива, потребители изразиха притесненията си, че става въпрос за ядрен взрив.

На кадрите ясно се вижда първо пожар с по-малки експлозии в основата му, последван от по-сериозен взрив, който за секунди образува облак гъба – символ на смъртоностната мощ на ядрените бомби. Твърденията са прикриване на ядрена авария и взрив в ливанската столица бяха подхванати и от любители на конспиративните теории онлайн.

Междувременно обаче местни официални лица заявиха категорично, че не става въпрос за ядрен взрив. Дори преди да стане ясно, че вероятно експлозията е причинена от амониев нитрат, складиран на пристанището в Бейрут, ядрени експерти отхвърлиха твърденията и то благодарение на десетките видеоклипове, записани от очевидци.

Випин Наранг, който изучава ядрени оръжия в университета по технологии на Масачузетс написа в „Туитър“, че това определено не е ядрен взрив. Мартин Пфайфър, който е историк, специализирал в историята на ядрените оръжия, също отхвърли твърденията, че става въпрос за ядрена бомба.

„Това очевидно не е такъв взрив. Тук става въпрос за пожар, който задейства експлозиви или химикали“, написа той в „Туитър“.

Пфайфър допълва, че на взривът в Бейрут му липсват две отличителни характеристики на ядрените взривове – заслепяваща бяла светлина и т.нар. термален пулс – ударна вълна от топлина, която би изпепелила всичко в радиус.

Той уточнява също, че „Облакът на Уилсън“ или гъбата не е уникална само за ядрените взривове – тя се получава при бързата компресия на влажен въздух.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!