Според член 5 на Вашингтонския договор всички членки на НАТО са длъжни да подкрепят страна от алианса, нападната от друга. Така, ако Сирия отговори на турските атаки, България и останалите в НАТО трябва да я подкрепят.

Снимка: bTV

"Към момента не виждам да има консултации, не виждам да има аргументи и в никакъв случай не виждам да има агресия към страна членка на НАТО", коментира Велизар Шаламанов, Агенция за комуникации и информация на НАТО.

Най-пряката заплаха за страната ни обаче е нова бежанска вълна, с която Ердоган вече заплаши Европа.

Снимка: bTV

"Сега, в момента границата ни не я пази нито гранична полиция, нито оградата. Пази я договорката на премиера Борисов с Ердоган той да не пуска мигранти през нашата граница. Тази договорка Ердоган до момента я спазва", каза Петър Воденски, бивш посланик на България в Турция  

Ако Съединените щати и Европейският съюз наложат санкции върху Турция, това ще има отражение и върху икономиката ни. Двустранният ни обмен е за 5 милиарда евро.

"Ако се стигне до някакво разбъркване в Турция, стабилността да се наруши, самото турско население ще почне да търси да бяга, не само сирийци и пакистанци" , обясни още Воденски.

Спорният 5-ти член е задействан само веднъж в историята на алианса - при атентата от 11-ти септември. Експертите все пак допускат, че освен с военна офанзива, кризата със Сирия може да се разреши и с дипломатически инструменти и компромис.