Без следа от новия коронавирус – така приключи поредният етап от мащабно съвместно проучване на Лондонския имперски колеж и компанията, която отговаря за метрото и автобусите в британската столица. Експерти изследваха както въздуха в превозните средства, в метростанциите, така и полепналото по повърхностите, пише „Ди Велт“.

Струпванията на хора в превозните средства традиционно се считат от властите за рискови, а през последните месеци намаляха значително и желаещите да използват обществения транспорт. За неносене на маски или неправилната им употреба навсякъде има и солени глоби.

От началото на пандемията компанията „Транспорт ъф Лондон“ почиства подвижния си състав по-често, като се използват дезинфектанти, подходящи за болнични условия. Предстои и монтиране на станции за обеззаразяване чрез UV лампи. Намален е капацитетът на превозните средства с цел да няма бутаница, а с новата карантина в Англия влакове и автобуси се движат празни.

За момента не може да се каже дали намалелият пътникопоток и противоепидемичните мерки са причината, или действително COVID-19 не е чак толкова прилепчив в рейса, но резултатите са налице. „В течение на четири месеца, на всеки четири седмици са вземани проби от въздуха на метростанциите и в автобусите, а също и проби от повърхностите. Неотдавна бяха анализирани резултатите от втория етап от експеримента, проведен през октомври. Резултатът, подобно на предните месеци, се оказа отрицателен – учените не откриха следи от вируса“, се посочва в материала.

Екипът, натоварен с проучването, се е постарал максимално да възпроизведе пътя на обикновения гражданин – с натискане на копчета на машини за билети, хващане за дръжки, използване на ескалатори и асансьори, седене на седалки и т.н. Въздухът е проверяват с устройства, обработващи по 300 литра в минута.

Подобни изследвания за опасностите в обществения транспорт се правят и в Азия, като в Хонконг, Сингапур и Токио рисковете за оценени като невисоки, но при носене на маски. В Германия „Дойче Бан“ откриха повече свои служители с антитела сред тези, които нямат директен контакт с пътниците.

Експертите подчертават, че тепърва има да научим много за механизмите на заразяване с коронавируса, в това число - и по пътя за работа или училище.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!