Тази вечер ексхумират останките на великия художник Салвадор Дали. Това стана по искане на испанска гадателка, която претендира да е негова дъщеря.

61-годишната Мария Пилар Абел твърди, че нейната майка, която е била иконом в семейството на твореца, е имала краткотрайна връзка с него.

Предполагаемата дъщеря води съдебни битки от 10 години да бъде призната за наследничка на Салвадор Дали и тази година успя да получи от съда разрешение за ексхумация. 

Снимка: Reuters

„Това е най-напред заради мен самата, за моята идентичност, да знам коя съм. На това се надявам - да узная истината. Другото само ще дойде. И се надявам на една усмивка от моята майка”, казва предполагаемата дъщеря Мария Пилар Абел.

Художникът сюрреалист умира през 1989 г. С родената си в Русия съпруга Елена Дяконова, известна като Гала, нямат деца. Творецът е погребан в музея-театър Дали в град Фигерас.

За наследството му и опазването на творчеството му се грижи Фондация „Дали”, която до последно се противопоставяше на искането за ексхумация и вземането на ДНК проби.