Жители на индийския щат Пенджаб, които искат да станат собственици на оръжие, ще са задължени да преминат през необичайна процедура. За да получат разрешение за огнестрелно оръжие, гражданите ще трябва да посадят поне 10 дръвчета, пише „Гардиън”.

Полицията ще изисква от кандидатстващите в региона Фирозпур да изпратят снимка как засаждат новите дръвчета, както и снимка месец по-късно, за да докажат, че се грижат за тях. Според властите умовете на хората в Пенджаб са завладени от коли, смартфони и оръжия. Целта е да се засили интересът и към растенията.

Повече от 100 души са подали заявления, след като са били представени новите мерки. Регионът е сред първенците в страната по брой хора, притежаващи оръжия – почти 360 хил. души.

Местната власт се надява чрез предложенията да се посаждат поне по 12 хил. дръвчета на година – така ще се възстановят зелените площи и водоизточниците в района.

Пресушаването на подземните води в Пенджаб се дължи на лошо управление на водните ресурси, разширяването на градовете и изненадващи мусонни дъждове, които представляват проблем в цялата страна.