В ранния следобед българско време ще стане ясно дали евродепутатите ще допуснат ядрената енергия и природният газ да се наричат екологични енергийни източници или ще блокират това предложение на Европейската комисия.

Защо е толкова важен днешният вот?

Това е едно от най-важните гласувания за последните години, се коментира от началото на седмицата в Страсбург. Никой не може да налага на страните-членки какви енергийни източници да избират или пък в какви да инвестират. Но големият залог е в значителните субсидии, които ще получат признатите за екологични източници.

В защита на предложението си, ЕК твърди, че е оставила природния газ в списъка, заради страните, които трудно ще излязат от зависимостта си от мръсните изкопаеми. Ядрената енергия е с нисък въглерод и също е добре временно да остане в списъка, допълва Брюксел.

Вчерашният дебат в пленарната зала обаче показа, че масово евродепутати се готвят да гласуват против. Критиките към Франция са много, защото именно тя най-настойчиво защитава влизането на ядрената енергия в екологичния списък. България също подкрепи това предложение.

Преди този решаващ вот обаче, тази сутрин пред евродепутатите ще си изправи премиерът на Чехия Петър Фиала, за да представи приоритетите за ротационното председателство на страната му. А те са: справяне с бежанската криза, възстановяване на Украйна, енергийна сигурност, европейска отбрана, устойчивост на демократичните институции.