Разбира се, че не съществува място, наречено Боклучените острови. Но въпреки това активисти призовават огромна маса от синтетични отпадъци, плаваща в Тихия океан, да бъде приета за член на ООН, пише БТА.

За държава, която дори не съществува, Боклучените острови са стигнали доста далеч.

Голямата купчина отпадъци в Тихия океан, носеща се някъде между Япония и Хавай, има собствен герб с девиза "Океанът има нужда от нас", синьо-бяло знаме със зелен триъгълник, валута - наречена "отломки", и пощенски марки с изображения на риби, птици и костенурки.

Боклучените острови си имат дори и почетен гражданин: бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор.

Единственото, което все още нямат, е международно признание - било то от ООН или от някой друг.

Има една голяма спънка: всеки, който се опита да стъпи на Боклучените острови, ще потъне във водата - защото Боклучени острови е просто името на огромно количество пластмаса в Тихия океан. Проблемът се влошава и затова активисти решиха да привлекат към него вниманието на обществеността.

Образувал се е огромен гигантски, макар и неплътен килим от бутилки, найлонови пликчета, опаковки и всякакви други синтетични отпадъци, носещи се из Тихия океан. По-голямата част от тях в крайна сметка ще се разградят до дребни синтетични частици, които плават непосредствено под водната повърхност и са едва забележими.

Учените започнаха да предупреждават още преди две десетилетия за това, което днес се нарича "голямото тихоокеанско боклучено петно", което според експерти е с размери най-малко 700 000 кв. км, или по-голямо от Франция. Но общественото внимание или интерес към проблема остават ограничени, защото боклуците се носят във води, които рядко са виждани от кораби или туристи.

В океаните на планетата вече плават около 140 милиона тона синтетични отпадъци и всяка година се увеличават с 8 милиона тона. Проблемът се признава от всички, но за решаването му засега се прави малко. На срещата на високо равнище на Г-20 през юни големите индустриални и развиващи се страни приеха необвързващ план за действие.

Стефан Дюжарик, говорител на генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, заяви пред ДПА: "Не знам дали е получена такава петиция, но мисля, че това е много иновативен и креативен начин да се привлече внимание към проблем, който често не се забелязва".

Той обаче предупреди: "Това е иновативно и креативно, но шансовете да бъде прието са близки до нулата".