Най-вероятно Sars-Cov-2 се е предал от животно на човек, но това е само хипотеза и от наличната информация не може да се заключи как се е появила заразата на пазара в китайския град Ухан.

Това е установил екип от Световната здравна организация, който през януари отиде на място, за да проучи произхода на новия коронавирус.

Експертите на СЗО са проучили 4 версии за предаване на COVID-19 на човек: 

  • от животно
  • чрез междинен гостоприемник
  • чрез замразени продукти
  • вследствие на лабораторен инцидент

Директното предаване на коронавируса SARS-CoV-2 от прилеп на човек е слабо вероятно. Животното, станало източник на коронавируса, все още не е установено. 

Версията, че COVID-19 е следствие от лабораторен инцидент, също не изглежда достоверно, смятат от СЗО. Освен това липсват доказателства, че вирусът се е разпространявал в Ухан преди декември 2019 г. 

„Възможно е пазарът за морски дарове в Ухан да е станал източник на разпространението на коронавируса, но не може да се установи как Sars-Cov-2 е попаднал на на тържището в града“, обясни ръководителят на експертната комисия по регистрирането на COVID-19 към здравното министерство на Китай Лян Ванян, цитиран от БГНЕС. 

Проучванията показват, че коронавирусите, които са най-близки до SARS-CoV-2, са открити при прилепи и панголини, затова се смята, че тези животни биха могли да са източник на COVID-19. Между вирусите, открити у тази животински видове, и COVID-19 няма достатъчно прилики, за да може да се смята, че те са били първоначалните гостоприемници.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!