Повече от година след появата на новия коронавирус екип на Световната здравна организация заминава Китай, за да проучи произхода на COVID-19, съобщава БТА. Точните дати все още обаче не са уточнени. Знае се само, че ще се реализира в началото на януари. 

„Целта не е да се посочи виновна страна или власт. Целта е да разберем какво е станало, за да не позволим да се случи отново“, заяви пред АФП един от членовете на екипа - Фабиан Лендерц от института „Роберт Кох“ в Германия. 

Темата е особено деликатна в Пекин, защото властите отричат да имат нещо общо с появата на заразата, но често са обвинявани от американския президент Доналд Тръмп, че са разпространили „китайския вирус“ из планетата. 

Властите в Китай също не пропускат възможност да поставят под съмнение произхода на вируса, макар че отначало казаха, че заразата е тръгнала от пазар в Ухан, където са продавани живи животни.

„Все повече проучвания навеждат на мисълта, че епидемията може да се е появила на много места в света“, заяви през уикенда министърът на външните работи Ван И.