Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на международното летище „Кувейт“. Първият дипломат на България е на двудневно официално посещение в Кувейт, по покана на първия заместник министър-председател и министър на външните работи шейх Сабах Халид Ал-Хамад Ал-Сабах.

По време на визитата си вицепремиерът Захариева ще се срещне с министър-председателя шейх Джабер Ал-Мубарак, с първия вицепремиер и министър на външните работи шейх Сабах Ал-Халид, с вицепремиера и министър на финансите Анас Халид и с министъра на правосъдието и държавен министър по въпросите на Парламента Фалех Абдуллах Али Ал-Азеб.

На срещите ще бъдат обсъдени възможностите за засилване на диалога и създаването на работни контакти между двете страни в контекста на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз и ротационното председателство на Кувейт на Съвета за сътрудничество в Залива, както и непостоянното членство на Кувейт в Съвета за сигурност на ООН през 2018-2019 г. Ще бъдат обсъдени и протичащите процеси в Залива, и ключовата роля на арабската държава като балансиращ фактор в региона.

Кувейт е най-дългогодишеният партньор на България сред арабските държави от Залива. Дипломатическите ни отношения имат повече от половинвековна история и позитивният заряд на политическите връзки, както и двустранният диалог развиват съществуващият потенциал в търговско-икономическата сфера, образованието и културата.

Двустранните отношения имат стабилен характер и се характеризират с традиционно приятелство. От 1993 г. досега трима български президенти са реализирали официални посещения в Кувейт.

На 25 септември 2012 г., в рамките на 67-та сесия на ОС на ООН, президентът на Р България г-н Росен Плевнелиев се срещна с министър-председателя на Държавата Кувейт Шейх Джабер ал-Мубарак ал-Хамад ал-Сабах.

На 24 март 2010 г. на официално посещение в Кувейт беше министър-председателят на Република България Бойко Борисов.

През последните десет години бяха осъществени редица двустранни срещи на външните министри на двете държави, както по време на официални посещения, така и по време на Общото събрание в ООН.

Визитата се осъществява в сложен за региона политически момент. Все още не е намерен път за стабилизиране на кризата в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива, предизвиканата от разногласията с Катар. Ескалира напрежението и в отношенията на арабските държави от Залива с Иран.

Ролята на Кувейт като стабилизиращ фактор в региона е ключова за намиране на решение на кризата, особено в предстоящата година, когато страната поема непостоянното си членство в Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г. С оглед на това, както и на кувейтското ротационно председателство на Съвета за сътрудничество в Залива и на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Стокообменът за 2016 г. е на стойност 6,9 млн.щ.д., от които 6.6 млн.щ.д. български износ за Кувейт, и положително търговско салдо за страната ни от 6,3 млн.щ.д., като за първата половина на 2017 г. той е на стойност 3,6 млн.щ.д., от които 2,8 млн.щ.д. български износ. Сред продуктите, които изнасяме водещо място заемат български хранителни продукти, минерална вода и козметични продукти. Основен проблем за увеличаване на стокообмена ни с Кувейт е транспортният.

Политическата обстановка в Ирак затруднява осъществяването на български транзитен сухоземен превоз през Ирак, което оскъпява нашите стоки и ги прави по-малко конкурентноспособни.

В Кувейт се е оформила устойчива българска общност, като в страната живеят и работят около 1000 български специалисти, голям е и броят на смесените бракове. По покана на българското посолство в Кувейт те ще имат възможност да се срещнат с министъра на външните работи Екатерина Захариева по време на втория ден от посещението ѝ в арабската страна.