Европейската комисия е готова да създаде законова регулация, ако не се спре с разпространението на фалшивите новини. Съветите на Брюксел сега са винаги да се проверяват източниците на новините. Преди дни слух, че водата в София е отровна, разбуни духовете.

Сайт за измислени новини, пише, че евродепутатът Андрей Ковачев е разследван от ОЛАФ заради строеж на магистрала. Така и той става жертва на фалшива новина. „…че съм арестуван в Брюксел за злоупотреба за пари за автомагистрала, които били за тунел, но нямало да има тунел, заради животинките, които умрели в пожар”, разказва той.

IT експерти казват, че винаги трябва да се проверява източника на новината и кой е авторът й. „Фалшивата новина се проверява най-лесно с верификация на фактите, четете например „Небето е розово”, проверете в още няколко сайта дали е така”, обяснява Христо Ласков.

Дезинформацията е едно от най-древните оръжия. Една от първите жертви на фалшивите новини е Марк Антоний, за когото опонентът му Октавиан Август, казвал, че бил повече верен на Клеопатра отколкото на Рим.

В наши дни Брюксел води кампания срещу фалшивите новини, засилващи евроскпетицизма.

„Верно ли, че има решение с решение на съда в Страсбург от 1 януари да бъдат забранени кръщенетата?!” – моля ви се, хора, как може такова нещо да бъде забранено? Това е ясна дезинформационна кампания”, категоричен е Андрей Ковачев.

А един от най-пресните примери за дезинформационна кампания с резултат е... брекзит.