Унгария има правото по спешна процедура да внесе руската ваксина срещу Ковид-19 за ограничено време и без одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), но Будапеща носи цялата отговорност. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на журналистически въпрос, съобщава БТА.

Той отбеляза, че ЕК горещо препоръчва всяка ваксина да бъде проверявана и одобрявана от ЕАЛ, преди да бъде пусната на пазара. По неговите думи всички ваксини, договаряни от комисията, подлежат на подобно одобрение.

Говорителят поясни, че Унгария има право да прилага ваксина без европейско одобрение, но в този случай няма да може да я разпространява в останалите страни от ЕС. Комисията няма данни за руската ваксина, добави той. По неговите думи държавите в ЕС сами ще решат дали предстоящата кампания по ваксинация да бъде доброволна или задължителна, а комисията е готова да съдейства със съвети.

Досега ЕК не изпълнява настояването на Европейския парламент да представи подробности за сключваните предварителни договори за доставка на ваксини с обяснението, че съдържат поверителни текстове. По данни в белгийски медии ЕК подписва договори, които предвиждат отговорността за щети от доставените по европейска поръчка ваксини да се носи от държавите в ЕС.