Европейската комисия ще предложи законодателни промени, с които да се улесни борбата с тероризма. Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред Европейския парламент.

Тя уточни, че се предвижда по-лесен обмен между службите за сигурност в ЕС на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и автомобилни регистрации. По нейните думи е възможно да бъде предложен също обмен на данни за криминални регистрации.

Йохансон призова за прилагане на правилата за съхранение на данните за пътническите резервации. Тя настоя държавите от ЕС да въвеждат в Шенгенската информационна система информация за всички т. нар. чуждестранни бойци (европейските джихадисти), за да се следи кога преминават външните европейски граници.

Страните от ЕС трябва спешно да приложат европейските правила за огнестрелните оръжия. Работим със страните от Западните Балкани за пресичане на контрабандата на оръжие, добави еврокомисарят.

По думите на Йохансон, напоследък по искане на Европол са били премахнати над 2000 сайта, свързани с пропаганда на тероризма, включително с указания за нанасяне на удари. Еврокомисарят посочи, че решението срещу тероризма е в преодоляването на разделенията в обществото, в споделеност на ценностите и промени в образованието.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!