Промени във финансовата система за преход към икономика с ниски въглеродни емисии и по-ефективно използване на ресурсите – около това се обединиха над 450 политически лидери, финансисти и членове на международни организации, които участваха в конференцията на Европейската комисия „Финансиране на устойчивия растеж”.

В дебата се включиха френският президент Еманюел Макрон и бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който сега е специален пратеник на ООН за климата.

Снимка: Пресслужба на ЕК

„Миналия месец в Западна Европа имахме сурова зима, но в Арктика ледът продължи да се топи. И последствията ще са необратими. Това изисква огромна промяна в икономиката и обществото. Ако искаме зелена икономика, се нуждаем от конкретни решения. Много от нашите инвестиции трябва да бъдат преориентирани. Трябва да променим начина ни на транспорт, енергийната ефективност на сградите и да окуражим хората да влагат средства в тези сектори”, каза Макрон.

По думите на Блумбърг борбата с климатичните промени ще направи света по-здрав и по-богат.

„Бизнес лидерите в САЩ не се страхуват да действат, за разлика от управляващите във Вашингтон. А заплахата за оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата амбицира неправителствените организации да полагат повече усилия за изпълнението му”, каза още специалният пратеник на ООН за климата.

На форума на високо равнище беше обсъдена стратегията на ЕК за по-зелена и чиста икономика. Тя предвижда единна европейска система за класификация, създаване на етикети на ЕС за финансови продукти, съобразени с екологичните изисквания и включване на устойчивото развитие в инвестиционните процеси. 

За да изпълни своите цели за 2030 г. във връзка с изменението на климата, включително 40-процентно намаляване на парниковите газове в сравнение с 1990 г., Европа се нуждае от около 180 млрд. евро допълнителни инвестиции годишно, по-специално в областта на чистата енергия и транспорта.

Финансовият сектор, с над 100 трилиона евро активи (над шест пъти повече от годишния БВП на ЕС), играе ключова роля за преодоляване на този недостиг на инвестиции.

Устойчивото финансиране е свързано с инвестиции, които отчитат всички екологични и социални условия.

След обявеното оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата, Европейският съюз има ключова роля за прилагането му и изграждането на финансова система, която съчетава икономическия растеж с устойчивостта.

Снимка: Пресслужба на ЕК

„Искам Европа да бъде лидер в борбата с изменението на климата, а преходът към зелена икономика няма как да се случи без финансовия сектор”, твърди Жан-Клод Юнкер. Председателят на ЕК напомни, че часовникът тиктака. „Ако продължим да живеем по начина, по който го правим сега, ще са ни нужни четири планети, а имаме само една”, предупреди Юнкер.

Според заместник-председателя на Комисията, който отговаря за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис, „финансовият сектор в Европа има инвестиционния капацитет да стимулира промяната към нисковъглеродна икономика, но първо трябва да бъде подготвена почвата. ЕС е готов да помогне на устойчивото финансиране да достигне истинския си потенциал”.

Планът на Еврокомисията и конкретните действия за зелена икономика, обсъдени на конференцията, трябва да дадат тласък на дебата и заключенията на Европейския съвет, който приключва утре в Брюксел.