Плановете на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус водят до опасна ескалация на напрежението и ще има последващ отговор. Това коментираха от Европейската комисия. 

Налагането на санкции е от компетенциите на държавите членки и Брюксел за момента не уточнява какви точно могат да бъдат те. 

“Процедурата по взимането на решение за санкции е конфиденциална. Самите държави членки разговарят за това и ги подготвят”, заяви говорителят на ЕК Петер Стано.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира разполагането на ядрени оръжия. “Въпреки предоставянето на въоръжение и боеприпаси на Украйна конфликтът не стихва, а се задълбочава. Това, което се случва, е изнасяне на по-предни позиции на ядрено оръжие, което в никакъв случай не решава конфликта, а го задълбочава. Изостря се обстановката, но все пак моята лична оценка е, че към момента няма заплаха от неговото използване”, каза той. 

От Брюксел заявиха още, че е в интерес на ЕС възможно най-много държави членки да се включат в общата платформа на Европейската агенция по отбрана за общи поръчки на боеприпаси за Украйна.

Днес вече 22 държави членки участват, като се включи и Унгария, която се противопоставяше на проекта.

Към тях се присъедини и Норвегия, която не е член на ЕС. Само пет от държавите членки все още не са присъединили и сред тях е България. Останалите са Дания, Ирландия, Латвия и Словения.