Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Споразумението е между президентите на двете страни Владимир Путин и Александър Лукашенко.

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира новината за споразумението, като заяви, че „става все по-опасно и по-страшно“.

„Затова когато и аз, и президентът говорим, че трябва да се стигне до масата за преговори – това не са празни приказки. Това е нашето желание, защото повечето въоръжение от всички страни води до непредсказуеми решения, които заплашват към сериозна война“, подчерта Йотова.

Относно българските моряци от трите риболовни кораба, които бяха задържани в Румъния Йотова подчерта, че дипломатите ни трябва да положат повече усилия, за да разберат какви са претенциите на властите в северната ни съседка.

„Това не е прецедент. Спомням си преди 10 година или малко повече български кораб беше арестуван, уж в румънски води. През 2022 г. този капитан осъди Румъния в Страсбург“, подчерта тя.

„Знаете европейската директива как изглежда - говорим за определен брой мили навътре в морето, които се водят територия на съответната държава. Много важно е да се види точна каква е претенцията на Румъния и според мен трябва да бъдат доста по-амбициозни усилията на българските дипломати в това отношение“, каза още Йотова.