Европейската комисия призова днес отново спешно да бъде утвърден общ за ЕС списък на държавите извън Общността, където връщането на мигранти не създава заплаха за тяхната сигурност. Засега страните от ЕС сами преценяват кои чужди държави са "сигурни", отбеляза говорител на комисията.

Той добави, че според преценката на ЕК Либия не е "сигурна" държава. Комисията настоява държавите от ЕС бързо да приемат оставащите предложения за промени в общата политика за миграцията.

По повод споразумението за размяна на мигранти и бежанци между ЕС и Турция говорителят посочи, че повечето средства вече са изплатени и се разпределят от неправителствени организации.

Едва седем от 120 проекта са били договорени пряко с властите в Анкара, поясни той.

ЕС е осигурил 5,3 от шестте милиарда евро, договорени по споразумението. Наскоро ЕК уточни, че по силата на двустранното споразумение с Анкара от март 2016 г. насам ЕС е върнал едва 2496 мигранти обратно в Турция.

По същото споразумение ЕС е приел от Турция 23 000 сирийски бежанци. По официални данни в ЕС от 2015 г. насам са навлезли близо два милиона мигранти.