Прекален оптимизъм от страна ЕС и предоверяване на производителите за доставки в срокове – това са част от причините за забавянето на ваксини за Европа, призна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.  

Вчера тя се изправи пред евродепутатите, изрази съжаление за допуснати грешки, но продължи да защитава подхода за обща европейска рамка на поръчките.

Критиките към ЕК през последните дни се увеличаваха и ставаха все по-остри. Причината – и трите одобрени ваксини за територията на ЕС обявиха закъснения в доставките и намалени количества. Оповестяването на спорния договор с „АстраЗенека“ допълнително вдигна напрежението.

Формално 27-те изразяваха подкрепа на общата европейска рамка с поръчките от Брюксел. Неформално обаче се заговори, че все повече страни обвиняват ЕК за бавните процедури. Също неофициално, юристи сравниха договорите на „АстраЗенека“ с ЕС и на компанията Великобритания. Коментарите в Брюксел са, че първият остава далеч по-голяма свобода на интерпретация, докато вторият ясно задължава производителя да изпълни ангажиментите си за количества и срокове.

Урсула фон дер Лайен не коментира руската ваксина „Спутник V“. Само напомни, че всеки производител, който иска достъп до европейския пазар, трябва да мине през одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Въпроси остават и около доставките на две от ваксините, които тепърва трябва да се одобрят от ЕМА. „Джонсън и Джонсън“ очаква зелена светлина до седмици. Произвежда се основно в Европа, но финалната фаза по обособяването на дозите се извършва в САЩ. Европа се притеснява от забавяне по тази причина. „Новавакс“, ако получи одобрение, също ще може да доставя едва след март.