Европейската комисия предприе правни действа срещу България и останалите страни членки, които не изпълняват задълженията си, произтичащи от правото на ЕС.

Решенията по процедури за нарушения спрямо България са по отношение на околната среда, правосъдната ни система, транспорта и финансовата стабилност.

Правосъдие

Комисията призовава България, Естония и Ирландия да приложат правилно законодателството на ЕС за борбата с расизма и ксенофобията на национално равнище.

ЕК изпрати мотивирано становище на страната ни по темата.

Според него българското право расистките и ксенофобските мотиви не са определени или не са правилно определени като утежняващо обстоятелство за всички правонарушения, или не се гарантира, че националните съдилища могат да вземат под внимание тези мотиви при определяне на размера на присъдите.

Целта е да се гарантира, че тежките прояви на расизъм и ксенофобия, като публичното подбуждане към насилие или омраза, подлежат на наказание с ефективни, съразмерни и възпиращи наказателноправни санкции в целия Европейски съюз.

Комисията е изпратила официално уведомително писмо на Естония през октомври 2020 г., а на България — през февруари 2021 г.

И тук срокът, с който разполагаме, е 2 месеца.

При липса на задоволителен отговор Комисията може да предяви иск срещу България и Естония пред Съда на Европейския съюз.

 

Околна среда

Комисията е изпратила писмо на България заради неспазване на Директивата относно шума. Страната ни не е докладвала на Комисията нужната информация относно стратегическите карти на шума, включително излагането на шум на населението.

В Директивата относно шума се определят нивата на шумово замърсяване и се предвиждат необходимите действия като реакция, като например подходящо градоустройствено планиране и мерки за шумова защита.

С директивата се изисква от държавите членки да приемат карти, на които се показва излагането на шум в рамките на големите агломерации, по главните железопътни линии, главните пътища и около главните летища.

Тези карти имат за цел да помогнат с намаляването на шумовото замърсяване в държавите.  

Шест държави членки не са докладвали на Комисията цялата необходима информация относно стратегическите карти на шума, включително излагането на шум на населението.

Това са България, Гърция, Румъния, Словакия, Словения и Унгария, които разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на изпратеното от Комисията писмо и да отстранят посочените от нея недостатъци. При липса на задоволителен отговор Комисията може да реши да издаде мотивирано становище.

Мобилност и транспорт

 

Комисията реши да намали размера на финансовите санкции срещу България, които предложи пред Съда на Европейския съюз.

Припомняме, че те бяха в отговор на това, че България не е включила Директивата относно европейската услуга за електронно пътно таксуване (ЕУЕПТ) в националното ни законодателство.

Тъй като оттогава транспонирахме част от Директивата, Комисията предлага на Съда намаляване на първоначално предложените санкции.

Директивата има за цел eлeĸтpoннитe cиcтeми зa пътнo тaĸcyвaнe дa ce нaпpaвят oпepaтивнo cъвмecтими, зa дa ce нaмaлят paзxoдитe, cвъpзaни cъc зaплaщaнeтo нa пътни тaĸcи в цeлия ЕС

Πo тoзи нaчин ce yлecнявa хващането нa нapyшитeли и нaлaгaнeтo нa cъoтвeтните caнĸции.

Финансова стабилност

Комисията изпрати официално уведомително писмо на България, поради това че сме въвели неправилно Директивата за автомобилното застраховане  в нашето законодателство.

Съгласно него задължителната застраховка на моторни превозни средства при някои увредени лица покрива обезщетението за неимуществени вреди, причинени от смъртта на роднина при произшествието.

Тази сума обаче е по-ниска от минимума, изискван съгласно Директивата за автомобилното застраховане.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK