Европейската комисия предложи този понеделник облекчаване на ограниченията за пътуване по несъществени поводи. Предвижда се то да бъде обсъдено от Съвета на ЕС в следващите дни.

Документът предвижда да се разреши влизане в ЕС по несъществени поводи не само за пристигащите от страни с добри епидемични данни, а и за всички, които са имунизирани с разрешена от ЕС ваксина.

Според предложението европейските държави следва да премахнат ограниченията за несъществени пътувания за ваксинираните, пристигащи в ЕС. Това ще се отнася за всички имунизирани най-малко 14 дни преди пристигане с последната препоръчителна доза ваксина, получила пазарен достъп в ЕС.

Държавите могат също да предоставят улеснения за имунизираните с ваксина от списъка за спешна употреба на СЗО.

Ако държавите решат да отменят изискванията за представяне на отрицателно PCR изследване за ваксинираните на тяхна територия, трябва да се откажат от такива изисквания за ваксинирани пътници от страни извън ЕС, се посочва в съобщението на комисията.

ЕК обаче предвижда да се въведе европейска "внезапна спирачка" и да се връщат бързо ограниченията за пътувания от и до държави, където са засечени нови мутации на коронавируса.

Когато епидемичната обстановка в държава извън ЕС се влоши бързо и ако бъде открит опасен щам, държава от ЕС може спешно и временно да спре всички входящи пътувания на граждани от държави извън ЕС, пребиваващи в такава страна. Единствените изключения биха били:

  • здравните работници
  • служители в превозите
  • дипломати
  • транзитни пътници, пътуващи по неотложни семейни причини
  • моряци
  • хора, нуждаещи се от международна закрила или по други хуманитарни причини

Такива пътуващи трябва да бъдат подложени на строги изследвания и карантина, дори ако са били ваксинирани, се посочва в предложението.

Пътуващите по съществени причини, включително здравните, трансграничните, сезонните работници, служителите в превозите и моряците, транзитните пътници, пътуващите по неотложни семейни причини, следва да запазят правото да влизат в ЕС, независимо дали са ваксинирани, или от коя държава идват. Същото се отнася за гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите, както и за членовете на техните семейства. За такива пътувания следва да се запазят изискванията за изследване и карантина, отбелязва комисията.

Съветът на ЕС трябва да преразгледа списъка с чуждите държави, освободени от ограниченията за пътуване, в светлината на новите промени. Списъкът ще бъде преразглеждан на всеки две седмици.