Европейската комисия потвърди, че миналата седмица е завела дело срещу производителя на COVID ваксината "АстраЗенека".

To ще се води по иск за неизпълнение на предварителното споразумение за доставки на ваксината за страните от ЕС. Дружеството не успя да осигури навременно изпълнение на договора, заяви говорител на комисията, пише БТА.

По неговите думи искът е заведен от комисията, но е подкрепен единодушно от всички държави от ЕС. По-рано ЕК съобщи, че е предприела помирителна процедура, която не е довела до напредък.

Комисията уточни, че не се е възползвала от възможността по договор да поиска доставка на 100 милиона дози допълнително от тази ваксина.

До края на март производителят е трябвало да достави на ЕС 300 милиона дози, с възможност за поръчка на допълнителни 100 милиона. До края на миналия месец от "АстраЗенека" са доставили едва 30 милиона дози. До юли договорът предвиждаше осигуряване на още 180 милиона дози, но от дружеството са предупредили, че няма да могат да доставят повече от 70 милиона.

Междувременно ваксината на този производител бе подложена на задълбочена проверка след съобщения от държави от ЕС и от Великобритания за редки случаи на тромбози след имунизацията на пациенти. Европейската агенция по лекарствата потвърди, че вероятно има връзка между ваксината и тромбозите, които в някои случаи водят до смърт.