Европейската комисия категорично отрече да е настоявала за оттеглянето на главния прокурор на България Сотир Цацаров, съобщи БТА.

В отговор на въпрос дали настоява за оттеглянето на главния прокурор, както съобщават български сайтове, Комисията заяви: "Разбира се, че не".

Медийните съобщения за искане за оттегляне на когото и да било, за когото се предполага, че е замесен в случая със записите на разговори между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова "са просто погрешни", допълва Комисията.

Независимостта на съдебната система на всяка страна е в основата на демократичното общество. Не е работа на ЕК да влиза в разговори как държавите от ЕС да осигурят независимостта на разследванията на отделни случаи.

Важното за нас е независимостта на съдебния процес, наблюдаваме този въпрос редовно и структурирано чрез механизма за сътрудничество и проверка. Следващият доклад по механизма ще бъде представен в началото на идната година, заявява Комисията.

Медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни, потвърдиха в писмо до Цацаров и от Представителството на ЕК в България.

В писмото на ЕК се казва още, че докладът на Комисията за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка ще бъде публикуван в края на януари и той ще отчете напредъка на страната ни в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, използвайки редица индикатори. „Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи”, се посочва в писмото, цитирано от пресцентъра на прокуратурата.